3 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/18

 Kızıl Bayrak'tan
Yasaklarınız ve zorbalığınız vız gelir
Çekilme sürecinin destekleyenleri
ve Kürt hareketinin beklentileri
Taksim 1 Mayısı’na direnme kararlılığı damgasını vurdu!
Her yer Taksim, her yer direniş!
İstanbul 1 Mayısı:
Kazananlar ve kaybedenler!
Sermaye devletinin
15-16 Haziran kabusu
İzmir’de yüzbini aşkın
işçi ve emekçi alandaydı!
1 Mayıs Ankara’da kitlesel ve coşkulu bir mitingle kutlandı!
Bursa’da kitlesel 1 Mayıs
Adana’da 1 Mayıs coşkusu
Kayseri’de coşkulu ve
kitlesel 1 Mayıs
Çanakkale’de 1 Mayıs
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Almanya’da 1 Mayıs
Dünyada 1 Mayıs
İsviçre/Basel’de 1 Mayıs kutlaması
Kürdistan’da 1 Mayıs’a direniş rengini verdi
İllerde 1 Mayıs
Aydın’da 1 Mayıs süreci
İşçi ve emekçilerle 1 Mayıs ve Taksim üzerine konuştuk
PMR Kauçuk direnişi üzerine
Bosch işçisine Bursa’dan ziyaret
Hamas-El Fetih anlaşmazlığı devam ediyor
Üniversiteleri “karıştıran” Suriyeli ajanlar değil
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya’da 1 Mayıs…

 

Köln

Köln 1 Mayısı her zamanki gibi saat 11.00’de DGB (Deutsche Gewerkschaftbund - Alman Sendikalar Birliği) binasının önünde toplanılmasıyla başladı. Toplanan kitle saat 12.00’den itibaren yürüyüşe geçti.

Yürüyüş kortejinin en önünde trompet grubu, onun ardında ise DGB’nin bu seneki sloganı olan “iyi iş, güvenceli emeklilik ve sosyal Avrupa!” yazılı pankart taşındı.

Yürüyüşün üçte ikilik çoğunluğunu DGB’ye bağlı çeşitli sendika şubelerinden işçiler oluşturdu. İşçi kortejlerinde sayıca en kalabalık olanı, içerisinde Ford işçilerinin de bulunduğu IG Metal Sendikası olurken, Ver.di, NGG, IG Bau, GEW vb. sendikaların da belli bir kitlesellikle katıldıkları gözlendi. Yine Ver.di’de örgütlü olan ve son zamanlarda işten atmalara, uzun çalıştırmaya ve düşük ücrete karşı sık sık greve başvuran Lufthansa’ya bağlı havaalanı çalışanlarının da kitlesel ve coşkulu katılımı dikkat çekti. Sendika kortejlerinin geçen seneki katılımını korudukları gözlendi.

İşçi ve memur sendikaları krize, işten atmalara, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalıştırmaya karşı mücadele çağrısını yükselttikleri mitingde, 30 saatlik çalışma haftası, 8,5 € asgari saat ücreti, herkese toplu sözleşme hakkı, genel grev hakkı, eşit işe eşit ücret talepleri pankart ve dövizlerle yansıttılar.

Yürüyüşe Alman sol partilerinden MLPD “Radikal sol, devrimci sosyalizm!” pankartı ile katılırken, diğer katılımcılar olan DKP, KPD’yi Yeniden İnşa İçin İşçi Birliği, SAV (Sosyalist alternatif), Attac, Sol Parti gibi yapılar da yine kapitalizm karşıtı ve sosyalizm içerikli pankartlar taşıdılar. Bunlardan SAV’ın taşıdığı “Yunanistan ve Portekiz’deki direnişlerle dayanışmayı yükseltelim, krizi kapitalistler ödesin!” pankartı dikkat çekti.

Burjuva partilerinden iktidar ortağı SPD ve Yeşiller ’90 da yürüyüşe katılırken, son zamanlarda Bayern Münih başkanının su yüzüne çıkan vergi kaçakçılığı skandalından dolayı, “vergi adaleti” ve “zenginliğin adaletli paylaşılması” gibi temaları işledikleri görüldü.

Yürüyüş kolunun en sonunda ise Türkiyeli devrimci-demokrat yapılar ile bazı Alman anti-faşist grupları yer aldı. Bunlardan MLKP, TKP/ML, TİKB, ADHK, Halk Cephesi, Kürt Hareketi, oluşturdukları ortak bir blok şeklinde “Devrimci 1 Mayıs” pankartı arkasında yürüdüler.

Bunların dışında Türkiyeli gruplardan DİDF’in yanı sıra, “Çarşı emeğin sömürüsüne karşı!” pankartıyla ÇARŞI, “İşçileri sömüreni Ha(c)kleriz!” pankartıyla REDHACK ve Taksi Şoförleri de ilk defa 1 Mayıs’a pankartlarıyla katılan gruplardan oldular.

Yunanistan Komünist Partisi ve İran’da tutuklu olan işçiler ile işçi önderlerine özgürlük talep eden pankartlarıyla İranlı devrimciler de yürüyüşe katıldılar.

Komünistler eyleme üzerinde Almanca “Kapitalizm işsizlik, ırkçılık ve savaş demektir, yaşasın sosyalizm!” şiarlı, TKİP imzalı pankart ve kızıl bayraklarla katıldı. Yürüyüş boyunca, kapitalizm, ırkçılık, savaş, emperyalizm karşıtı, devrim ve sosyalizm özlemini dile getiren sloganlar atılırken bildiri dağıtımı gerçekleştirildi.

Yürüyüşün ardından miting, her zamanki gibi Heumarkt Meydanı’nda gerçekleştirildi. Burada çoğunluğu sendika bürokratlarından oluşan konuşmacılar tarafından, kriz, sosyal hak gaspları, işsizlik ve yoksulluk temalı, birbirine benzer konuşmalar gerçekleştirildi. Mitingde İspanya’dan gelen bir sendikacının yaptığı coşkulu ve uzun konuşma kitle tarafından dikkat ve heyecanla dinlendi.

Konuşmaların ardından miting, aralarında Türkiyeli bir müzik grubu ile bir kabaristin de bulunduğu bölümle devam etti.

DGB verilerine göre, Köln’deki 1 Mayıs yürüyüşüne üç binin üzerinde, mitinge ise yaklaşık sekiz bin kişi katıldı. Bu yönüyle geçen senekine benzer bir katılım gerçekleşmiş oldu.

Köln’den TKİP taraftarları

 

Bielefeld

Bielefeld’deki1 Mayıs kutlaması DGB binasının önünde yerli ve yabancı, ilerici örgüt, kurum ve kuruluşların toplanmasıyla başladı

Yürüyüşe yerli güçlerden Die Linke, SPD, Ver.di, IG-Metall, Türkiyeli örgütlerden TKİP, ÖDP, DİDF, Bielefeld Alevi Derneği, Halkevleri, Demokratik Güç Birliği Platformu katıldı. Bini aşkın kişinin katıldığı 1 Mayıs yürüyüşü, her yıl olduğu gibi, canlılık ve coşkudan yoksundu.

Bielefeld TKİP taraftarları, üzerinde “Es lebe der 1. Mai - Yaşasın 1 Mayıs” yazılı TKİP imzalı pankart, Marx, Engels ve parti bayrakları ile yürüyüşte yerini aldı. Yürüyüş boyunca attıkları sloganlarla ve marşlarla korteji canlı tuttular ve bu çevrede de ilgi yarattı.

Belli bir güzergahtan geçerek toplanma alanına gelindi. Burada her yılki gibi sahneden sendika temsilcileri, belediye başkanı ve partiler adına konuşmalar yapıldı. Sendika temsilcilerinin yaptığı konuşmalarda öne çıkan talepler arasında asgari ücretin yükseltilmesi, kamuya ait kreşlerin özelleştirilmesine dönük tepkiler vardı. Kutlamalar müzik dinletileriyle sonlandırıldı.

Bielefeld’den TKİP taraftarları

 

Wuppertal

Almanya’daki kutlamalardan biri de Wuppertal’da gerçekleştirildi. Wuppertal 1 Mayıs kutlaması 10.00’da, IG Metall Sendikası’nın önünde yapılan yürüyüşle başladı. Yaklaşık bin işçi, emekçi ve gencin katıldığı yürüyüşe, yerli güçlerden MLPD, DKP ve Die Linke, Türkiyeli parti ve örgütlerden ise TKP/ML, MKP ve Anadolu Federasyonu katıldı. Türkiyeli örgütler her zamanki gibi canlılıkları ile yine dikkat çekti.

Wuppertal 1 Mayıs kutlamasında yakıcı sorun olarak öne çıkanlardan biri, ırkçı-faşist saldırganlık diğeri ise Suriye üzerinden dile getirilen emperyalist saldırganlık ve savaş sorunuydu. En fazla atılan slogan ise “Yaşasın enternasyonal dayanışma!’’ sloganıydı.

Kitle uzun bir güzergahtan geçerek Laurentius Platz Meydanı’na geldi. Çeşitli parti ve kurumların informasyon ve yemek standları açtıkları bu alanda, başta IG Metall Sendikası’ndan temsilciler olmak üzere, çeşitli kurum mensupları kürsüye çıktılar, bir kez daha hiç bir karşılığı olmayan nutuklar attılar. Kutlama, bu ruhsuz konuşmaların ardından sona erdirildi.

Wuppertal’dan TKİP taraftarları yürüyüşe, TKİP pankartı ve kızıl bayraklarla katıldı. Yürüyüş sırasında yaygın biçimde 1 Mayıs bildirilerinin dağıtımı yapıldı, Kızıl Bayrak satışı gerçekleştirildi.

Wuppertal’dan TKİP taraftarları

 

Stuttgart

Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) çağrısıyla gerçekleştirilen 1 Mayıs programı, saat 09.30’da Marienplatz Meydanı’nda toplanmayla başladı. Değişik uluslardan işçi ve emekçiler, taşıdıkları kızıl bayraklar ve devrimci sembollerle yerlerini aldılar. Kitle, saat 10.00’da sloganlar ve marşlar eşliğinde Belediye Meydanı’na doğru yürüdü.

Bu yıl 1 Mayıs’a katılım geçen yıllara nazaran daha kitleseldi. Ayrıca alana coşku hakimdi.

Mitinge Alman sendikalarının yanısıra ilerici kurumlardan MLPD, DKP, otonom gruplar, Yunanistan’dan KKE, Tamiller, Türkiyeli devrimci ve ilerici örgütler, Kürdistanlı emekçiler katıldı.

Saat 11.00’de alana giren emekçiler, burada 1 Mayıs programına devam etti. Konuşmaların ağırlıklı bölümü ise kapitalist kriz ve emekçilere yönelik sosyal yıkım saldırılarıydı.

Türkiye Komünist İşçi Partisi (TKİP), mitinge Almanca “Yaşasın 1 Mayıs yaşasın sosyalizm!” şiarlı pankart ve kızıl bayraklarla katıldılar

Mitingden sonra programa saat 14.00’te İşçi Kültür Merkezi’nde (ABS) devam edildi. Buradaki program 1 Mayıs şehitleri için yapılan saygı duruşu ile başladı. Türkiye’deki 1 Mayıslar’ın aktarıldığı programda özellikle Taksim’deki devlet terörüne dikkat çekildi.

Kızıl Bayrak / Stuttgart

 

Berlin

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs Berlin’de yapılan 20 farklı eylemle kutlandı.

Bunlardan ilki 1 Mayıs’tan bir gün önce, ağırlıklı olarak otonom gruplardan oluşan çevrelerce Wedding semtinde yaklaşık 4 bin kişinin katılımıyla düzenlendi.

Sendikaların düzenlediği yürüyüş ise 1 Mayıs günü tarihi Alexanderplatz yakınında Hackescher Markt’da DGB binası önünde saat 10.00 da başladı.

Kortejin en önünde DGB bu yılki 1 Mayıs sloganı “İyi iş, güvenceli emeklilik, sosyal bir Avrupa!” yazılı pankart taşıdı. DGB pankartının arkasında IG Metal, Ver.di, GEW, gibi sendikalar kortejlerini oluşturdular. Bu sendika kortejlerinin arkasında ise göçmenlerin ağırlık oluşturduğu kortejler yer aldı. Kortejlerin katılımı geçen seneye oranla daha kalabalıktı. Yürüyüşe yaklaşık 6-7 bin kişi katıldı.

Yürüyüşteki pankart ve dövizlerde daha çok iş güvencesi, işçi ücretlerinin yükseltilmesi, kapitalizm ve krizinin eleştirisi ile sosyal bir Avrupa vurgusu öne çıkarken yürüyüş kortejlerine de belirgin bir coşku hakimdi.

Yürüyüş saat 12.00’de tarihi Brandenburger Tor’da yapılan mitingle son buldu. Miting alanına DGB Berlin-Brandenburg Başkanı Doro Zinke, Avrupa Naklieiş Federasyonu Başkanı Lars Lindgren birer konuşma yaptı. Miting alanına katılım ise yaklaşık 20 bin civarında oldu.

TKİP taraftarlarları yürüyüşe “Hep birlikte sosyal yıkıma, rasizme ve emperyalist saldırganlığa karşı!/ TKİP” imzalı pankartla katıldı.

Diğer 1 Mayıs kutlaması da S-Bahnhof Schöneweide’de NPD’nin saat 12.00’de yapmak istediği yürüyüştü. Bu yürüyüşü engellemek için yaklaşık 2 bin kişi S-Bahnhof Schöneweide’ye gitti.

Berlin’de düzenlenen bir diğer 1 Mayıs eylemi ise Kreuzberg semtinde yapılan festival oldu.

1 Mayıs’ın içeriğini boşaltmaya dönük olarak yapılan bu festival tam anlamıyla bir karnaval havasında geçti. Yüzlerce yiyecek ve içecek standının yanısıra dans ve müzik standları her yüz metrede bir kurulmuştu. 10 binlerin katıldığı bu festival akşam saatlerinde başlayan yürüyüşle devam etti. Saat 18.00’den itibaren bir araya gelen anti-faşist, otonom grupların gerçekleştirdiği yürüyüşe yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Berlin’den TKİP taraftarları

 

Nürnberg

DGB'nin “Sosyal bir Avrupa” sloganıyla organize ettiği 1 Mayıs bu sene 6500 emekçinin katılımı ile coşkulu bir atmosfer içinde geçti.

Katılımın ezici çoğunluğunu göçmen örgütlerin tarftarlarının oluşturduğu 1 Mayıs yürüyüşü saat 10.00'da başladı. Saat 11.00'de miting alanına gelindi. Burada DGB adına bir konuşma yapıldı. Bu konuşmanın ardından çesitli müzik dinletileri gerçekleştirildi.

1 Mayıs günü bir de otonom grupların organize ettiği bir yürüyüş yapıldı. Bu yürüyüşe çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu 3000 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Nürnberg

 

Frankfurt

Frankfurt'ta 1 Mayıs yürüyüşü için saat 09.00 sıralarında Güntherbergpark alanında toplanıldı. Yürüyüşe, DGB, IGM, Sol Parti, MLPD, DKP, İran ve Sri Lankalı gruplar ile Türkiye'den DIDF, ADHK, Anadolu Federasyonu, İşçi Partisi çetesi, YEK-KOM ve TKİP pankart ve flamalarıyla katıldılar. Bazı Türkiyeli gruplar ise aynı gün yapılmak istenen Neo Nazi karşıtı yürüyüşe katılmayı tercih ettiklerinden, bu yürüyüşe katılmadılar.

Yaklaşık 2500 kişinin katıldığı yürüyüşe canlılık ve coşku hakimdi. Bu, sloganlara ve konuşmalara da yansıdı. Kutlamaya katılanların sayısı, yürüyüşün bitiş alanı olan Römer'e gelindiğinde yaklaşık 9 bini buldu. Bu yıl katılım geçen yıla göre fazlaydı ve katılımcıların dörtte üçlük bir kesimini Alman işçi ve emekçileri oluşturuyordu. Alanda sendikalar kriz, hak gaspları, işsizlik ve Neo Nazi harekete karşı konuşmalar yaptılar.

TKİP korteji, disiplini, coşkusu ve kitle katılımı ile dikkat çekti.

Frankfurt'tan TKİP taraftarları